High Pass Filter in Gimp

Ik wilde een foto bewerken met de High Pass Filter maar ik bemerkte dat deze nog niet geïnstalleerd was. Dat kwam doordat ik de overstap heb gemaakt naar Ubuntu Linux. Ik heb even moeten zoeken op het internet en vond tenslotte de plugin welke ik zocht hier: http://registry.gimp.org/node/7385.

Ik had enige moeite om deze op mijn computer te installeren maar het zoekprogramma Catfish bood de oplossing. Ik liet het programma naar alle .scm files zoeken (de extensie naam van alle Gimp plugins) en ik constateerde dat de plugins op mijn computer in deze locatie geplaatst zijn: /usr/share/gimp/scripts/.

Ik gebruik de High Pass Filter wanneer ik een gedeelte van een foto wil verscherpen. Te denken valt aan een landschapsfoto waarbij de voorgrond voldoende scherp is maar de achtergrond niet. De High Pass Filter kan dit verhelpen.

Een goede uitleg over de High Pass Filter geeft Rolf Steinort uit Bremen op zijn site Meetthegimp.org. Hier is de video:
https://blog.meetthegimp.org/episode-164-high-pass-sharpening/

In zijn video gebruikt hij niet de plugin maar doet hij het handmatig. Hij doet een aantal handelingen:

  1. Hij maakt 2 nieuwe layers maken van de oorspronkelijke afbeelding.
  2. Hij selecteer de bovenste layer.
  3. Colours/Inversion van de afbeelding.
  4. Dan het plaatsen van layer mode op Grain Merge. Het gevolg is een grijs vlak.
  5. Dan Filters/Blur/Gaussian Blur.
  6. Merge met de layer daaronder.
  7. Deze layer op layer mode Overlay zetten.
  8. Met opacity kun je bepalen met hoeveel de foto verscherpt wordt.

Dit zijn nogal wat acties en voor diegenen die het niet begrepen hebben, verwijs ik naar de video gemaakt door dhr. Steinort.

Maar dit is wat je dient te begrijpen. Het voelt waarschijnlijk contra-intuïtief. dat je met Blur een foto kunt verscherpen. Dat dit mogelijk is ligt aan het feit dat je aan het begin een inversie van de afbeelding hebt gemaakt. Concreet betekent dit dat als er 80% blauw in de foto zit, dit door deze handeling 20% wordt. 20% rood wordt 80% rood. En 10% groen wordt 90% groen. Je keert dus de waarden in de foto om. En dit vervaag je tenslotte.

Paleis Het Loo inverted

Inverted image

Dit bericht is geplaatst in foto, Linux. Bookmark de permalink.