Gnuplot

Gnuplot is een oud graphisch Open Source-programma dat gebruikt kan worden om functies en data weer te geven. Het dateert van 1986. Het programma is interactief. Dat wil zeggen dat elke verandering welke je aanbrengt onmiddellijk zichtbaar is. Het programma wordt gestart in de terminal door gnuplot in te typen. Onderstaande code zorgt ervoor dat de output van de commando plot sin(x) opgeslagen wordt als SVG-file onder de naam “graph.svg”. Om terug te keren naar de interactieve mode, moet de terminal weer in de oude staat hersteld worden. Daarom de commando’s: “replot”, “set terminal x11” en “set output”. Het resultaat is een sinuscurve zoals hieronder gezien kan worden.

gnuplot
plot sin(x)
set terminal svg
set output "graph.svg"
replot
set terminal x11
set output

sinus

Het voordeel van gnuplot is, is dat de tekeningen in verschillende extensies gesaved kunnen worden. Excel bijvoorbeeld kan de tekeningen niet in SVG opslaan. Een workaround hiervoor is de tekeningen als pdf op te slaan. PDF-files kunnen door een programma als Inkscape geopend worden. Het is een afweging welk programma te gebruiken wanneer je mathematische data wilt weergeven.

Links:
gnuplot.info/
Gnuplot op Wikipedia

Dit bericht is geplaatst in tekening. Bookmark de permalink.