Create Tiled Clones

Een uiterst nuttige tool om snel kopieën van hetzelfde object te maken is door gebruik te maken van de tool “Create Tiled Clones”. Denk aan een schaakbord. Je kunt het zien als de herhaling van eenzelfde soort patroon van vier velden. Zie afbeelding 1.

Schaakbord

Maar Create Tiled Clones kan meer. Dit is een overzicht van de functies:

  • Symmetry
  • Shift
  • Scale
  • Rotation
  • Blur&Opacity
  • Color
  • Trace

Ik zal er hier niet nader op ingaan. Wat je moet begrijpen is dat het een van de powerfuncties van Inkscape is. Een functie zal ik evenwel nog noemen. De shift-functie. Zie wat er gebeurt wanneer ik de x- en y-waarden  verander (met 25%) in de Create Tiled Clones-window en vergelijk het met bovenstaande afbeelding. Er zit ruimte tussen de verschillende tiles.

Screenshot - 03132016 - 11:35:21 AM

Dit bericht is geplaatst in tekening. Bookmark de permalink.